Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj

Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj

Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj

Pred več kot 100 leti so znanstveniki in zdravniki pri začetnih raziskavah o prehrani že vedeli, da ima sončna svetloba ključno vlogo pri zdravju kosti in pomembna je postala spojina, imenovana vitamin D.
Če na hitro preskočimo v sedanjost je pri raziskavah vitamina D najbolj poudarjena njegova vloga pri optimalnem vzdrževanju zdravja, saj je bilo samo v zadnjem desetletju o tem objavljenih več kot 2000 raziskovalnih člankov!
Magnezij, pomemben mineral kot sta kalcij in fosfor, je shranjen v kosteh (približno polovica celotnega magnezija v telesu) in v nekaterih drugih mehkih delih telesa kot so mišice in kri.
Magnezij ima pomembno vlogo v več procesih, saj prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju mišic in k ohranjanju zdravih kosti. V zvezi z vzdrževanjem kosti nedavne študije razkrivajo način delovanja magnezija.
Magnezij ima pomembno vlogo pri aktivaciji vitamina D, saj so od tega minerala odvisne pretvorbe, ki se zgodijo v jetrih in ledvicah. V nedavni raziskavi na ljudeh so analizirali vpliv dodatka magnezija na presnovo vitamina D. Raziskovalci so ugotovili, da je optimalno stanje magnezija morda bistvenega pomena za zagotavljanje ustrezne ravni oblike vitamina D, ki se aktivira v ledvicah.
Vendar natančno razumevanje, kako lahko magnezij vpliva na delovanje in stanje vitamina D je področje raziskav, ki še potekajo.


Add Comment