FITOHRANILA: Količina šteje!!!

FITOHRANILA: Količina šteje!!!

FITOHRANILA: Količina šteje!!!

Obsežne in najnaprednejše raziskave v Evropi so želele pojasniti veliko korist, ki jo ima vsak dodatni delež sadja in zelenjave, glede na priporočenih 5 porcij dnevno.
Evropski raziskovalni projekt EPIC, (“European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition project”) je proučeval razmerja med prehrano in prehranjevalnimi navadami, načinom življenja ter okoljskimi dejavniki v povezavi z obolevnostjo za rakom.1
V raziskavo je bilo vključenih več kot 1/2 milijona prebivalcev iz desetih držav Evrope. Osnovni namen je bil bolje razumeti pomen uživanja sadja in zelenjave ter pozitivni učinki, ki iz tega izhajajo. Kot drugo pa oceniti količine in vrste sadja in zelenjave, ki so potrebne za te učinke.
Rezultati so bili jasni.

Kdor je dnevno zaužil več kot 570 g (približno 7 porcij), je imel večje prednosti v primerjavi s tistimi, ki so sadja in zelenjave dnevno zaužili manj kot 250 g (približno 3 porcije).

Te so se nanašale pretežno na uživanje zelenjave, manj pa na uživanje sadja.
Natančneje: zaščitno delovanje lahko pripišemo predvsem uživanju surove zelenjave.
Raziskovalci so iz pridobljenih rezultatov zaključili, da je poleg drugih dejavnikov, ki izhajajo iz življenjskih navad, še posebej pomemben način priprave zelenjave za uživanje.

Referenca

1. Leenders M, et al. Fruit and vegetable intake and cause-specific mortality in the EPIC study. Eur J Epidemiol. 2014 Sep; 29(9):639–52.

Add Comment