5 načinov, da očistite svoje telo
5 načinov, da očistite svoje telo
KAJ JE ZDRAVA PREHRANA? Preprosto povedano, je to način življenja, ko jemo hrano, ki je čim bolj naravna oziroma minimalno obdelana – rečemo ji tudi polnovredna hrana. Filozofija družbe NeoLife je že od leta 1958 zasnovana na polnovredni hrani, bogati s hranljivimi snovmi. Tukaj je nekaj načinov vključitve polnovredne hrane v vaše vsakdanje življenje.
1. Zamenjajte izdelke v svoji shrambi: podarite ali vrzite v smeti vsa rafinirana živila, ki so jim odstranili pomembna hranila, vključno z belo moko, kruhom in sladkorjem. Nadomestite jih s polnovredno hrano: polnovredna moka, 100 % polnovredni kruh in med ali agavin sirup.
2. Berite označbe na izdelkih: ko izbirate pakirane izdelke, bodite pozorni na tiste sestavine, ki jih poznate in jih sploh znate izgovoriti. Izberite izdelek, ki vsebuje manj kot tri sestavine. Pakirani izdelki pogosto vsebujejo veliko sladkorja, kar se hitro vidi v dodatnih centimetrih okrog vašega pasu. Tisti z visoko vsebnostjo soli vam lahko zvišajo krvni tlak. Nekateri sploh ne izgledajo očitni krivci: npr. paradižnikova omaka, marmelada ali mlečni izdelki, vendar so velik vir sladkorja.
3. Izberite ekološko: če je le mogoče, kupujte sadje in zelenjavo, ki je zraslo ekološko, ne glede na to ali je sveže (ki mu dajte prednost), zamrznjeno ali konzervirano.
4. Vključite zdrave maščobe: zdrave maščobe za srce so: ribje maščobe omega 3, olivno olje, avokado ter maslo iz oreščkov, in so odlično nadomestilo za nasičene maščobe iz masla in rdečega mesa.
5. Kuhajte doma: če boste kuhali sami, boste imeli nadzor nad sestavinami in istočasno zmanjšali svojo odvisnost od predelanih živil. V svojo kuharsko ustvarjalnost vključite tudi družino in prijatelje, tako boste z njimi delili prijetne trenutke ob druženju in ustvarjanju obrokov.
Otrok dobi, kar zaužije mati!
Otrok dobi, kar zaužije mati!
Dokazano je, da se količina omega-3 maščobnih kislin, ki jih uživa mati, neposredno odraža na količini omega-3 maščobnih kislin, ki jih absorbira plod.1Ko se dojenček v maternici začne oblikovati, se organi razvijajo zelo hitro in primerna količina omega-3 maščobnih kislin je nujna za ustrezen razvoj možganov in oči.1
Kako omega-3 maščobne kisline prispevajo k ustreznemu delovanju oči pri fetalnem razvoju?
Omega-3 maščobne kisline so vgrajene v membrano fotoreceptorjev v naši mrežnici. To pomeni, da med vsemi maščobnimi kislinami, ki so prisotne v naši očesni membrani, predstavljajo dolgoverižne omega-3 približno 60% od skupnih maščobnih kislin.2 DHA je najpomembnejša dolgoverižna omega-3 maščobna kislina za dobro delovanje možganov in oči novorojenčka ter prispeva k normalnemu delovanju oči in možganov.1 Da bi imele koristi od dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin, je priporočljivo, da nosečnice in doječe matere zaužijejo približno 230-340 g rib na teden, kot je predlagano v Smernicah za prehrano 2015–2020 (2015 – 2020 Dietary Guidelines For Americans.)1-3Ob priznavanju pomembne vloge omega-3 maščobnih kislin v fetalnem razvoju so številne študije poskušale raziskati koristi prehranskega dopolnjevanja omega-3 maščobnih kislin pri nosečnicah in doječih materah. V eni od raziskav, ki je ocenjevala učinke tega dopolnjevanja s celotnim odmerkom približno 2,5 grama omega-3 maščobnih kislin, je bilo ugotovljeno, da je vnos omega-3 maščobnih kislin pozitivno vplival na rezultate, povezane z razvojnimi procesi otrok in izpostavljene so bile razlike v razvoju.4 Prehransko dopolnjevanje z omega-3 maščobnimi kislinami med nosečnostjo lahko doprinese številne prednosti, saj se potrebe v tem obdobju povečajo. Vnos hranilnih snovi je namreč potrebno zagotoviti ne le nosečnici, ampak tudi plodu, ko so v teku razvojni procesi možganov, oči in vseh ostalih organov.1Vse to kaže na pomembnost uživanja omega-3 maščobnih kislin in njihovo povezanost z razvojnimi izidi pri otrocih. Spremembe v otroštvu so hitre in vznemirljive – poveča se motorični razvoj in uveljavi prehranski model - nato pa sledi adolescenca...
BIBLIOGRAFIJA
1. Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7. doi:10.3945/an.111.000893
2. Birch DG, Birch EE, Hoffman DR, Uauy RD. Retinal development in very-low-birthweight infants fed diets differing in omega-3 fatty acids. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1992;33(8):2365-2376.
3. US Department of Health and Human Services; US Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. Washington, DC; 2015. https://health. gov/dietaryguidelines/2015/. Accessed May 30, 2018.
4. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003;111(1):e39-e44. doi:10.1542/peds.111.1.e39
FITOHRANILA: Količina šteje!!!
FITOHRANILA: Količina šteje!!!
Obsežne in
najnaprednejše raziskave v Evropi so želele pojasniti veliko korist, ki jo ima vsak
dodatni delež sadja in zelenjave, glede na priporočenih 5 porcij dnevno.Evropski raziskovalni
projekt EPIC, (“European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition project”)
je proučeval razmerja med prehrano in prehranjevalnimi navadami, načinom
življenja ter okoljskimi dejavniki v povezavi z obolevnostjo za rakom.1V raziskavo je bilo
vključenih več kot 1/2 milijona prebivalcev iz desetih držav Evrope. Osnovni
namen je bil bolje razumeti pomen uživanja sadja in zelenjave ter pozitivni učinki,
ki iz tega izhajajo. Kot drugo pa oceniti količine in vrste sadja in zelenjave,
ki so potrebne za te učinke.Rezultati so bili jasni.
Kdor je dnevno zaužil več kot 570 g (približno 7 porcij), je imel večje prednosti v primerjavi s tistimi, ki so sadja in zelenjave dnevno zaužili manj kot 250 g (približno 3 porcije).
Te so se nanašale pretežno na uživanje
zelenjave, manj pa na uživanje sadja.Natančneje: zaščitno delovanje lahko pripišemo
predvsem uživanju surove zelenjave.Raziskovalci so iz
pridobljenih rezultatov zaključili, da je poleg drugih dejavnikov, ki izhajajo
iz življenjskih navad, še posebej pomemben način priprave zelenjave za uživanje.
Referenca
1. Leenders M, et al. Fruit and vegetable intake and cause-specific mortality in the EPIC study. Eur J Epidemiol. 2014 Sep; 29(9):639–52.
Ali je zaščita pred soncem dobra odločitev?
Ali je zaščita pred soncem dobra odločitev?
Za proizvodnjo vitamina D potrebujemo sončne žarke UVB. Vendar lahko prekomerna izpostavljenost soncu poveča tveganje za razvoj kožnega raka.
Zaradi tako razširjenega pomanjkanja vitamina D je težko najti najustreznejše ravnovesje izpostavljenosti soncu, ne da bi pretiravali. Tveganje za nastanek kožnega raka se povečuje z večjo izpostavljenostjo sončni svetlobi, zlasti pri svetlopoltih posameznikih.1
V Avstraliji so imeli v zgodnjih osemdesetih letih kampanje za zdravje kože, da bi ljudi opozorili na pretirano izpostavljanje soncu, zlasti so jih opozarjali, naj nosijo majice in si nanesejo zaščitne sončne kreme, da se izognejo tveganju.2
Nekatere raziskave so pokazale, da uporaba kreme za sončenje povečuje tveganje za pomanjkanje vitamina D, zlasti pri ljudeh z oslabljenim delovanjem ledvic.2
Uporaba kreme za sončenje, zlasti v otroštvu, je ključnega pomena za zaščito pred morebitnim kožnim rakom. Da bi dosegli ustrezno raven vitamina D je dovolj že, da spomladi, poleti in jeseni izpostavimo soncu približno 18% telesne površine (roke in obraz) 2 krat ali 3 krat na teden za nekaj minut ali več, odvisno od vrste kože in zemljepisne širine pri svetlopoltih in do 2 uri pri ljudeh temnejše polti.2
Obstajajo tudi druge spremenljivke, ki vplivajo na sposobnost proizvodnje vitamina D, kot so zemljepisna lega, letni časi in genetska sposobnost absorpcije UVB žarkov na koži, pa tudi ton kože.3
V času, ko je izpostavljenost soncu omejena ali za ljudi, ki jim grozi pomanjkanja vitamina D, je lahko dodatek vitamina D varen način za zagotovitev ustrezne ravni vitamina D.2
Reference
1. Vitamin D and Cancer Prevention. National Cancer Institute. Published October 28, 2013. Accessed December 5, 2018.
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet
2. Reichrath J, Nürnberg B. Cutaneous vitamin D synthesis versus skin cancer development. Dermatoendocrinol. 2009;1(5):253-261.
3. Office of Dietary Supplements - Vitamin D. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/. Accessed October 10, 2018.
Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj
Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj
Pred več kot 100 leti so znanstveniki in zdravniki pri začetnih raziskavah o prehrani že vedeli, da ima sončna svetloba ključno vlogo pri zdravju kosti in pomembna je postala spojina, imenovana vitamin D.
Če na hitro preskočimo v sedanjost je pri raziskavah vitamina D najbolj poudarjena njegova vloga pri optimalnem vzdrževanju zdravja, saj je bilo samo v zadnjem desetletju o tem objavljenih več kot 2000 raziskovalnih člankov!
Magnezij, pomemben mineral kot sta kalcij in fosfor, je shranjen v kosteh (približno polovica celotnega magnezija v telesu) in v nekaterih drugih mehkih delih telesa kot so mišice in kri.
Magnezij ima pomembno vlogo v več procesih, saj prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju mišic in k ohranjanju zdravih kosti. V zvezi z vzdrževanjem kosti nedavne študije razkrivajo način delovanja magnezija.
Magnezij ima pomembno vlogo pri aktivaciji vitamina D, saj so od tega minerala odvisne pretvorbe, ki se zgodijo v jetrih in ledvicah. V nedavni raziskavi na ljudeh so analizirali vpliv dodatka magnezija na presnovo vitamina D. Raziskovalci so ugotovili, da je optimalno stanje magnezija morda bistvenega pomena za zagotavljanje ustrezne ravni oblike vitamina D, ki se aktivira v ledvicah.
Vendar natančno razumevanje, kako lahko magnezij vpliva na delovanje in stanje vitamina D je področje raziskav, ki še potekajo.
5 živil, ki pomagajo pri spomladanski alergiji
5 živil, ki pomagajo pri spomladanski alergiji
Pomlad je pred vrati in bliža se sezona srbečih oči, ter nosnega izcedka.
Razmislite o dodajanju teh predlaganih živil v vašo prehrano, saj lahko zmanjšate simptome, ki povzročajo draženje in vnetja.
Podpredsednik ameriške fundacije za astmo in alergijo Mike Tringale je dejal, da je zdrava in uravnotežena prehrana v prvi vrsti najvažnejša v boju proti spomladanski alergiji.
Spomladanska alergija je genetska bolezen imunskega sistema. Toda še predno razmišljate o uporabi medicinskih zdravil, je resnično pomembno, da že pred začetkom težav, začnete z zdravo in uravnoteženo prehrano, saj vam bo pomagala, tudi na drugih področjih za vaše zdravje.
Študije kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo antioksidantov - karotenoidov in Omega 3 občutno zmanjša težave povezane s spomladanskimi alergijami.
Študija iz leta 2007, v katero so bili vključeni otroci iz grškega otoka Kreta, ki so že pred pomladjo jedli samo mediteransko prehrano:
- veliko svežega sadja in zelenjave
- ribe,
- olivno olje,
- oreščke,
je pokazala da so imeli bistveno znižan razvoj spomladanskih alergij in simptomov astme.
»Alergije namreč povzročajo vnetje tkiv, ki obdajajo nos in grlo. Uživanje živil, ki zmanjšajo vnetje, pa bo privedlo do manjših vnetnih reakcij« pravi Tringale.
Oreščki, predvsem oreh, so v tem primeru poleg mediteranske prehrane, odlična izbira. So zdrav prigrizek ki vsebuje veliko organskega magnezija in naraven vitamin E.
Magnezij ščiti pred piskajočim zvokom, ki spremlja astmo, vitamin E pa kot antioksidant krepi imunski sistem, ter telo ščiti pred prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe tkiv in vnetja.
»Vendar ne pretiravajte z oreščki saj vsebujejo dosti maščobe, še posebej, če se borite s svojimi kilogrami« opozarja Tringale.
Pomoč ob obolenju dihal
Pomoč ob obolenju dihal
Dihalne težave delimo v 3 skupine:
- okužbe zgornjih in spodnjih dihal, npr. gripa, prehlad, sinuzitis, pljučnica in tuberkuloza
- kronične obstruktivne pljučne bolezni, npr. astma, bronhitis in emfizem
- poklicne pljučne bolezni, mdr. azbestoza in pnevmokonioza.
VZROKI
Okužbe dihal, ki so ali blage ali zelo nevarne, povzročajo predvsem virusi in bakterije, ki se naselijo v dihalnih poteh. Sposobnost telesa, da premaga te okužbe, je odvisna od imunskega sistema, starosti, prisotnosti ali odsotnosti drugih bolezni in od kajenja.
Vzroki kroničnih obstruktivnih bolezni so številni. Kronično vnetje pljučnega tkiva, značilno za astmo, lahko npr. sprožijo pelod, dražljive snovi v zraku in telesna vadba. Propadanje pljučnega tkiva, ki je posledica emfizema, nastane zaradi kajenja ali prirojene encimske napake.
Poklicne pljučne bolezni nastanejo zaradi preobčutljivosti posameznika za snovi na delovnem mestu ali zaradi vdihovanja določenih tujih snovi, kot so azbestna vlakna, premogov ali silicijev prah (povzroča silikozo).
SIMPTOMI
- Piskanje in dihanje z naporom.
- Kašelj in izkašljevanje sluzi.
- Mrzlica in vročina.
- Utrujenost.
Dihalne težave lahko spremljajo:
- hitro dihanje in hiter utrip;
- kratka sapa;
- bolečine v prsnem košu;
- blag glavobol;
- splošna utrujenost;
- simptomi prehlada: izcedek iz nosu, vneto žrelo in kihanje.
POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:
- prehlad ali kašelj trajata več kot 7 ali 10 dni in se ne izboljšata z zdravili v prosti prodaji.
- imate občutek napetosti v obrazu, pritisk za očmi, pocejanje v žrelo in slab vonj.
To so znaki sinuzitisa.
- kašljate že dalj časa, izkašljujete obarvano sluz ali imate kratko sapo.
To so lahko znaki bronhitisa, emfizema ali pljučnega raka.
- imate visoko vročino (nad 38,5 °C), mrzlico, bolečine v prsnem košu in kašelj s krvavkastim izpljunkom. To so lahko znaki pljučnice ali druge resne bolezni.
- tako težko dihate, da ste zaskrbljeni; težko dihanje povzročajo mnoge bolezni.
DIAGNOSTIČNI POSTOPKI
Zdravniki za opredelitev bolezni dihal uporabljajo številne diagnostične postopke in preiskave, mdr. rentgensko slikanje prsnega koša, druga slikanja pljuč, računalniško tomografijo (CT), analize vzorcev izpljunka in teste pljučne funkcije.
Kadar potrebujejo specifične podatke, uporabijo invazivne preiskave. S plinsko analizo arterijske krvi (PAAK) npr. določijo koncentracijo kisika in ogljikovega dioksida v krvi; s pljučno biopsijo dobijo vzorce, ki jih pregledajo pod mikroskopom.
KONVENCIONALNA MEDICINA
Če imate bakterijsko okužbo dihal, vam bo zdravnik predpisal ustrezen antibiotik. Pri prehladu, sinuzitisu in akutnem bronhitisu se boste bolje počutili, če počivate v postelji, pijete veliko tekočine, zvečate vlažnost zraka v prostoru (ali
inhalirate pa in jemljete zdravila proti vročini in bolečinam. Če kadite, vam bo zdravnik svetoval, da nehate. Pri kroničnih obstruktivnih boleznih, kot sta astma in emfizem, pomagajo inhalacijska zdravila. Za poklicni pljučni bolezni azbestozo in silikozo ni učinkovitega zdravljenja, razen da prekinete izpostavljenost snovem, ki dražijo dihala tudi pasivnemu dimu, in če kadite, da nehate.
ALTERNATIVNI NAČINI
Alternativni načini zdravljenja pomagajo lajšati simptome dihalnih težav. Aromaterapevt ali zeliščar vam lahko svetujeta eterična olja in zelišča za masažo in parne inhalacije, ki zmanjšajo kongestijo in umirijo vnetje. Strokovnjak kitajske medicine lahko priporoča akupunkturo, akupresuro ali številna kitajska zelišča. Homeopati za dihalne težave predpisujejo široko paleto zdravil.
Zdravniki se večinoma strinjajo, da z zdravo prehrano in pravilnimi prehranjevalnimi navadami imunski sistem okrepite in ohranite zdravega.
Poskusite priporočene dnevne odmerke z:
- vitaminom A – bolje karotenaidov, ki so predskupina vitamina A in so močni antioksidanti,
- kombinacija: s flavonoidi in česnom
- kombinacija: z vitaminom kompleksa B ter mineraloma cinka in selena,
- vitaminom D,
- vitaminom C,
- vitaminom E,
ZDRAVLJENJE DOMA
Okužba dihal običajno traja od 7 do 10 dni. V tem času je najboljši način, da olajšate simptome, počitek v postelji, pitje veliko tekočin, večja vlažnost zraka ali vdihavanje pare ter zdravila proti vročini in bolečinam.
In kaj pri obolenju dihal in dihalnih poti (pri gripi, prehladu, kašlju, senenem nahodu) lahko naredite sami?
- Čebulni sirup zoper kašelj: sesekljamo šest čebul in v loncu dodamo 170 gramov medu. To dve uri kuhamo nad paro in sproti mešamo. Ohlajen sirup uživamo v rednih presledkih.
- Porov sirup proti kašlju: pol kilograma pora skuhamo v pol litra mleka, ohladimo in zmešamo v mešalniku, dodamo kilogram žajbljevega medu in štiri žlice mletega janeževega semena. Uživamo 3 krat na dan po eno žlico.
- Vonjanje hlapov prerezane čebule odpravlja nahod in blaži astmo. Skuhana čebula in pomešana z medom zdravi kašelj. Na masti prepraženo čebulo kot topli obkladek damo na prsi.
- Čebulni sirup brez kuhanja zoper nahod in kašelj: čebulo narežemo na rezine, potresemo s sladkorjem in pustimo 24 ur, da se izcedi sok. Pijemo 3 do 5 krat po eno do 2 žlički na dan.
- Česnov sirup: 5 strokov česna zdrobimo in zmešamo s petimi žličkami sladkorja; zavremo z malo vode, precedimo in pijemo večkrat na dan.
- Čebulni napitek zoper gripo: narezano čebulo damo v vročo (ne vrelo) vodo, pustimo čez noč; naslednje jutro dodamo limonin sok in spijemo.
- Pri astmi in bronhitisu naredimo tople obkladke iz zeljnih listov. Liste segrejemo v topli vodi in ovijemo s krpo.
- Sveži sok iz paprike zoper vnetje grla in žrela: v mešalniku zmeljemo papriko, korenje in peteršilj, iztisnemo sok in pijemo dvakrat na dan po pol deci.
Hrana za učinkovitejši imunski sistem
Hrana za učinkovitejši imunski sistem
Dejstvo je, da pri zdravih in aktivnih celicah, ki učinkovito proizvajajo energijo, obstaja veliko manjše tveganje, da pride do infekcije in napadov, kot pri slabih, neučinkovitih in počasnih celicah.
Če malo razmislite o tem, boste uvideli smisel.
Poleg tega naš
imunski sistem temelji na celicah,
"bojevnikih" našega imunskega sistema. Tako kot pri
vseh celicah, je tudi učinkovitost celic
"bojevnikov" neposredno povezana
z njihovo sposobnostjo prepuščanja
hranljivih snovi v celico in izločanja
odpadkov iz nje.
* Vse to pa je neposredno
povezano s celičnimi ovojnicami – membranami.
Prvi korak
V prvi vrsti je potrebno celicam omogočiti vse pomembne
hranljive snovi, ki podpirajo zdravje in učinkovito delovanje celične ovojnice.
Lipidi in steroli v polnovrednih
žitaricah ter Omega-3 maščobne
kisline v ribah imajo bistveno vlogo pri sestavi in delovanju celične
ovojnice in same celice.
Vključevanje več polnovrednih žitaric z neobdelanimi otrobi
in rib v prehranjevanje, ter vsakdanje
uživanje dodatkov prehrani Tre-En-En
žitnih koncentratov in Omega-3
predstavlja odlično rešitev za doseganje
te nujne potrebe.
Fitonutrienti (hranilne snovi
rastlinskega izvora) imajo močan vpliv
v biokemiji našega imunskega sistema.
Številni fitonutrienti
so zaščitne hranljive snovi in imajo
aktivno vlogo pri preprečevanju
nastanka bolezni. Drugi fitonutrienti pa medsebojno delujejo neposredno z imunskim sistemom in tako vplivajo
na njegovo moč.
Karotenoidi so popolni primer
bistvenih fitonutrientov, ki uravnavajo
delovanje imunskega sistema.
Drugi korak
Zato je drugi korak
usmerjen v omogočanje celotnega spektra
karotenoidov vsak dan, saj le-ti uravnavajo
delovanje imunskega sistema.
V sadju in zelenjavi se nahaja
najpopolnejši spekter antioksidantov za
dvig imunskega sistema. To so snovi,
ki sadju in zelenjavi dajejo intenzivne
barve: rdeča, zelena, rumena, vijolična itd.
Uvrščamo jih v maščobah
topne karotenoidne snovi in v vodotopne
flavonoidne snovi.
Prva skupina so Karotenoidi, ki delujejo kot naravni spodbujevalci imunskega
sistema.
Ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA) je v raziskavi,
ki jo je objavilo v The American Journal of Clinical Nutrition, ugotovilo, da
karotenoidi, če jih uživamo skupaj, v obliki »karotenoidnega kompleksa«, močno
sinergično učinkujejo na dvig imunskega sistema.
Že samo v 20 dneh rednega uživanja skupka karotenoidnih
snovi se imunski sistem okrepi za 37%, poveča pa se tudi število imunskih
celic.
Druga skupina so v vodi topne flavonoidne snovi ( barvila živil, ki so vijolično obarvana).
Te ščitijo naš vodni del telesa, ter zavirajo razvoj
virusov in sposobnost pritrjevanja bakterij zlasti v sluznici sečevoda in
mehurja.
Najlažji način zavedanja pomembnosti dobrega prehranjevanja
na imunski sistem je spoznanje, da ima pomanjkanje
kateregakoli bistvenega vitamina ali minerala
vedno za posledico oslabitev imunskega
sistema.
Pravzaprav je oslabljen
imunski sistem, še vedno eden prvih znakov pomanjkanja določene hranljive
snovi.
Tretji korak
Zato je tretji korak namenjen krepitvi temeljev vašega
imunskega sistema, hkrati pa svojemu telesu ponudite vse bistvene hranljive
snovi, ki jih potrebuje.
Formula IV predstavljata odličen način, da to naredite. Ta
izdelek omogoča pravšnjo količino in
raznovrstnost hranljivih snovi,
zaradi katerih vaše telo in imunski
sistem lahko delujeta najboljše.
Razumeti moramo tudi, da snovi iz hrane, če bi jih
jemali posamezno, nimajo enakega
učinka, kakor če delujejo skupaj, torej sinergično.
Če bi uživali na primer samo borovnice ali samo korenje, bi vseeno
zboleli.
Pomembno je torej
uživati raznovrstno zdravo, polnovredno hrano in sestaviti popolnoma
uravnotežen obrok.
Če tega ne zmoremo, uporabimo ustrezno naravno biokompatibilno prehransko dopolnilo.
Resnica o aknah
RESNICA O AKNAH
Akne predstavljajo enega od najpogostejših dermatoloških stanj mladih odraslih po vsem svetu.1
So težko obvladljive in močno znižujejo samozavest.
Čeprav še ni popolnoma jasne povezave med prehrano in dieto, nekateri dokazi kažejo, da lahko pomaga zmanjšano uživanje praznih kalorij in sladkarij.
Raziskava, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, kaže, da lahko omejeni vnos visoko glikemičnih živil, kot so bel kruh, krekerji, sladkarije in gazirane pijače zmanjšajo izbruhe aken pri mladih odraslih.
V tej 12-tedenski raziskavi je 43 moških z aknami, v starosti 15-25 let, sledilo bodisi dieti z nizko-glikemično obremenitvijo bodisi dieti z visoko-glikemično obremenitvijo. Vsak mesec so ocenili njihove akne. Ob koncu raziskave so pri skupini z nizko-glikemično obremenitvijo ugotovili večje zmanjšanje aken kot v kontrolni skupini, prav tako se jim je izboljšala inzulinska občutljivost. Zaradi teh ugotovitev so pričeli raziskovalci razmišljati, da lahko veliki skoki sladkorja v krvi spodbudijo hormone k presežni proizvodnji maščob, ki nato sprožijo akne.
Čeprav je bila to le manjša raziskava, je ena od mnogih, ki vključujejo vlogo prehrane pri obvladovanju aken.
Pred kratkim so v reviji Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics objavili pregled 27-ih raziskav na omenjeno temo in zaključili, da je nizko-glikemična dieta dokazano najbolj prepričljiv dejavnik za vzpostavitev povezave med prehrano in aknami.2
Za zniževanje glikemičnega indeksa (uravnavanje sladkorja v krvi), vam bosta v povsem naravno veliko pomoč Botanical Balance in Neolife Shake, ki dokazano uravnavata in znižujeta sladkor v krvi.
REFERENCE
1. Thiboutot DM. Overview of acne and its treatment. Cutis. 2008;81:3–7.
2. Burris J, et al. Acne: the role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet. 2013 Mar;113(3):416-30.