Blogs
FITOHRANILA: Količina šteje!!!

FITOHRANILA: Količina šteje!!!

Obsežne in najnaprednejše raziskave v Evropi so želele pojasniti veliko korist, ki jo ima vsak dodatni delež sadja in zelenjave, glede na priporočenih 5 porcij dnevno.
Evropski raziskovalni projekt EPIC, (“European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition project”) je proučeval razmerja med prehrano in prehranjevalnimi navadami, načinom življenja ter okoljskimi dejavniki v povezavi z obolevnostjo za rakom.1
V raziskavo je bilo vključenih več kot 1/2 milijona prebivalcev iz desetih držav Evrope. Osnovni namen je bil bolje razumeti pomen uživanja sadja in zelenjave ter pozitivni učinki, ki iz tega izhajajo. Kot drugo pa oceniti količine in vrste sadja in zelenjave, ki so potrebne za te učinke.
Rezultati so bili jasni.

Kdor je dnevno zaužil več kot 570 g (približno 7 porcij), je imel večje prednosti v primerjavi s tistimi, ki so sadja in zelenjave dnevno zaužili manj kot 250 g (približno 3 porcije).

Te so se nanašale pretežno na uživanje zelenjave, manj pa na uživanje sadja.
Natančneje: zaščitno delovanje lahko pripišemo predvsem uživanju surove zelenjave.
Raziskovalci so iz pridobljenih rezultatov zaključili, da je poleg drugih dejavnikov, ki izhajajo iz življenjskih navad, še posebej pomemben način priprave zelenjave za uživanje.

Referenca

1. Leenders M, et al. Fruit and vegetable intake and cause-specific mortality in the EPIC study. Eur J Epidemiol. 2014 Sep; 29(9):639–52.

Blogs
Ali je zaščita pred soncem dobra odločitev?

Ali je zaščita pred soncem dobra odločitev?

Za proizvodnjo vitamina D potrebujemo sončne žarke UVB. Vendar lahko prekomerna izpostavljenost soncu poveča tveganje za razvoj kožnega raka.
Zaradi tako razširjenega pomanjkanja vitamina D je težko najti najustreznejše ravnovesje izpostavljenosti soncu, ne da bi pretiravali. Tveganje za nastanek kožnega raka se povečuje z večjo izpostavljenostjo sončni svetlobi, zlasti pri svetlopoltih posameznikih.1

V Avstraliji so imeli v zgodnjih osemdesetih letih kampanje za zdravje kože, da bi ljudi opozorili na pretirano izpostavljanje soncu, zlasti so jih opozarjali, naj nosijo majice in si nanesejo zaščitne sončne kreme, da se izognejo tveganju.2

Nekatere raziskave so pokazale, da uporaba kreme za sončenje povečuje tveganje za pomanjkanje vitamina D, zlasti pri ljudeh z oslabljenim delovanjem ledvic.2

Uporaba kreme za sončenje, zlasti v otroštvu, je ključnega pomena za zaščito pred morebitnim kožnim rakom. Da bi dosegli ustrezno raven vitamina D je dovolj že, da spomladi, poleti in jeseni izpostavimo soncu približno 18% telesne površine (roke in obraz) 2 krat ali 3 krat na teden za nekaj minut ali več, odvisno od vrste kože in zemljepisne širine pri svetlopoltih in do 2 uri pri ljudeh temnejše polti.2

Obstajajo tudi druge spremenljivke, ki vplivajo na sposobnost proizvodnje vitamina D, kot so zemljepisna lega, letni časi in genetska sposobnost absorpcije UVB žarkov na koži, pa tudi ton kože.3

V času, ko je izpostavljenost soncu omejena ali za ljudi, ki jim grozi pomanjkanja vitamina D, je lahko dodatek vitamina D varen način za zagotovitev ustrezne ravni vitamina D.2


Reference

1. Vitamin D and Cancer Prevention. National Cancer Institute. Published October 28, 2013. Accessed December 5, 2018. 
     https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet
2. Reichrath J, Nürnberg B. Cutaneous vitamin D synthesis versus skin cancer development. Dermatoendocrinol. 2009;1(5):253-261.
3. Office of Dietary Supplements - Vitamin D. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/. Accessed October 10, 2018.

Blogs
Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj

Zakaj D vitamin in magnezij uživati skupaj

Pred več kot 100 leti so znanstveniki in zdravniki pri začetnih raziskavah o prehrani že vedeli, da ima sončna svetloba ključno vlogo pri zdravju kosti in pomembna je postala spojina, imenovana vitamin D.
Če na hitro preskočimo v sedanjost je pri raziskavah vitamina D najbolj poudarjena njegova vloga pri optimalnem vzdrževanju zdravja, saj je bilo samo v zadnjem desetletju o tem objavljenih več kot 2000 raziskovalnih člankov!
Magnezij, pomemben mineral kot sta kalcij in fosfor, je shranjen v kosteh (približno polovica celotnega magnezija v telesu) in v nekaterih drugih mehkih delih telesa kot so mišice in kri.
Magnezij ima pomembno vlogo v več procesih, saj prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju mišic in k ohranjanju zdravih kosti. V zvezi z vzdrževanjem kosti nedavne študije razkrivajo način delovanja magnezija.
Magnezij ima pomembno vlogo pri aktivaciji vitamina D, saj so od tega minerala odvisne pretvorbe, ki se zgodijo v jetrih in ledvicah. V nedavni raziskavi na ljudeh so analizirali vpliv dodatka magnezija na presnovo vitamina D. Raziskovalci so ugotovili, da je optimalno stanje magnezija morda bistvenega pomena za zagotavljanje ustrezne ravni oblike vitamina D, ki se aktivira v ledvicah.
Vendar natančno razumevanje, kako lahko magnezij vpliva na delovanje in stanje vitamina D je področje raziskav, ki še potekajo.


Blogs
5 živil, ki pomagajo pri spomladanski alergiji

5 živil, ki pomagajo pri spomladanski alergiji

Pomlad je pred vrati in bliža se sezona srbečih oči, ter nosnega izcedka.
Razmislite o dodajanju teh predlaganih živil v vašo prehrano, saj lahko zmanjšate simptome, ki povzročajo draženje in vnetja.

Podpredsednik ameriške fundacije za astmo in alergijo Mike Tringale je dejal, da je zdrava in uravnotežena prehrana v prvi vrsti najvažnejša v boju proti spomladanski alergiji.

Spomladanska alergija je genetska bolezen imunskega sistema. Toda še predno razmišljate o uporabi medicinskih zdravil, je resnično pomembno, da že pred začetkom težav, začnete z zdravo in uravnoteženo prehrano, saj vam bo pomagala, tudi na drugih področjih za vaše zdravje.

Študije kažejo, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo antioksidantov - karotenoidov in Omega 3 občutno zmanjša težave povezane s spomladanskimi alergijami.
Študija iz leta 2007, v katero so bili vključeni otroci iz grškega otoka Kreta, ki so že pred pomladjo jedli samo mediteransko prehrano:
- veliko svežega sadja in zelenjave
- ribe,
- olivno olje,
- oreščke,

je pokazala da so imeli bistveno znižan razvoj spomladanskih alergij in simptomov astme.
»Alergije namreč povzročajo vnetje tkiv, ki obdajajo nos in grlo. Uživanje živil, ki zmanjšajo vnetje, pa bo privedlo do manjših vnetnih reakcij« pravi Tringale.

Oreščki, predvsem oreh, so v tem primeru poleg mediteranske prehrane, odlična izbira. So zdrav prigrizek ki vsebuje veliko organskega magnezija in naraven vitamin E.
Magnezij ščiti pred piskajočim zvokom, ki spremlja astmo, vitamin E pa kot antioksidant krepi imunski sistem, ter telo ščiti pred prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe tkiv in vnetja.
»Vendar ne pretiravajte z oreščki saj vsebujejo dosti maščobe, še posebej, če se borite s svojimi kilogrami« opozarja Tringale.


Blogs
Pomoč ob obolenju dihal

Pomoč ob obolenju dihal
Dihalne težave delimo v 3 skupine:

- okužbe zgornjih in spodnjih dihal, npr. gripa, prehlad, sinuzitis, pljučnica in tuberkuloza
- kronične obstruktivne pljučne bolezni, npr. astma, bronhitis in emfizem
- poklicne pljučne bolezni, mdr. azbestoza in pnevmokonioza.

VZROKI

Okužbe dihal, ki so ali blage ali zelo nevarne, povzročajo predvsem virusi in bakterije, ki se naselijo v dihalnih poteh. Sposobnost telesa, da premaga te okužbe, je odvisna od imunskega sistema, starosti, prisotnosti ali odsotnosti drugih bolezni in od kajenja.
Vzroki kroničnih obstruktivnih bolezni so številni. Kronično vnetje pljučnega tkiva, značilno za astmo, lahko npr. sprožijo pelod, dražljive snovi v zraku in telesna vadba. Propadanje pljučnega tkiva, ki je posledica emfizema, nastane zaradi kajenja ali prirojene encimske napake.
Poklicne pljučne bolezni nastanejo zaradi preobčutljivosti posameznika za snovi na delovnem mestu ali zaradi vdihovanja določenih tujih snovi, kot so azbestna vlakna, premogov ali silicijev prah (povzroča silikozo).

SIMPTOMI

- Piskanje in dihanje z naporom.
- Kašelj in izkašljevanje sluzi.
- Mrzlica in vročina.
- Utrujenost.

Dihalne težave lahko spremljajo:

- hitro dihanje in hiter utrip;
- kratka sapa;
- bolečine v prsnem košu;
- blag glavobol;
- splošna utrujenost;
- simptomi prehlada: izcedek iz nosu, vneto žrelo in kihanje.

POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

- prehlad ali kašelj trajata več kot 7 ali 10 dni in se ne izboljšata z zdravili v prosti prodaji.
- imate občutek napetosti v obrazu, pritisk za očmi, pocejanje v žrelo in slab vonj.
  To so znaki sinuzitisa.
- kašljate že dalj časa, izkašljujete obarvano sluz ali imate kratko sapo.
  To so lahko znaki bronhitisa, emfizema ali pljučnega raka.
- imate visoko vročino (nad 38,5 °C), mrzlico, bolečine v prsnem košu in kašelj s krvavkastim izpljunkom. To so lahko znaki pljučnice ali druge resne bolezni.
- tako težko dihate, da ste zaskrbljeni; težko dihanje povzročajo mnoge bolezni.

DIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Zdravniki za opredelitev bolezni dihal uporabljajo številne diagnostične postopke in preiskave, mdr. rentgensko slikanje prsnega koša, druga slikanja pljuč, računalniško tomografijo (CT), analize vzorcev izpljunka in teste pljučne funkcije.
Kadar potrebujejo specifične podatke, uporabijo invazivne preiskave. S plinsko analizo arterijske krvi (PAAK) npr. določijo koncentracijo kisika in ogljikovega dioksida v krvi; s pljučno biopsijo dobijo vzorce, ki jih pregledajo pod mikroskopom.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Če imate bakterijsko okužbo dihal, vam bo zdravnik predpisal ustrezen antibiotik. Pri prehladu, sinuzitisu in akutnem bronhitisu se boste bolje počutili, če počivate v postelji, pijete veliko tekočine, zvečate vlažnost zraka v prostoru (ali
inhalirate pa in jemljete zdravila proti vročini in bolečinam. Če kadite, vam bo zdravnik svetoval, da nehate. Pri kroničnih obstruktivnih boleznih, kot sta astma in emfizem, pomagajo inhalacijska zdravila. Za poklicni pljučni bolezni azbestozo in silikozo ni učinkovitega zdravljenja, razen da prekinete izpostavljenost snovem, ki dražijo dihala tudi pasivnemu dimu, in če kadite, da nehate.

ALTERNATIVNI NAČINI

Alternativni načini zdravljenja pomagajo lajšati simptome dihalnih težav. Aromaterapevt ali zeliščar vam lahko svetujeta eterična olja in zelišča za masažo in parne inhalacije, ki zmanjšajo kongestijo in umirijo vnetje. Strokovnjak kitajske medicine lahko priporoča akupunkturo, akupresuro ali številna kitajska zelišča. Homeopati za dihalne težave predpisujejo široko paleto zdravil.
Zdravniki se večinoma strinjajo, da z zdravo prehrano in pravilnimi prehranjevalnimi navadami imunski sistem okrepite in ohranite zdravega.
Poskusite priporočene dnevne odmerke z:
- vitaminom A – bolje karotenaidov, ki so predskupina vitamina A in so močni antioksidanti,
- kombinacija: s flavonoidi in česnom
- kombinacija: z vitaminom kompleksa B ter mineraloma cinka in selena,
- vitaminom D,
- vitaminom C,
- vitaminom E,

ZDRAVLJENJE DOMA

Okužba dihal običajno traja od 7 do 10 dni. V tem času je najboljši način, da olajšate simptome, počitek v postelji, pitje veliko tekočin, večja vlažnost zraka ali vdihavanje pare ter zdravila proti vročini in bolečinam.

In kaj pri obolenju dihal in dihalnih poti (pri gripi, prehladu, kašlju, senenem nahodu) lahko naredite sami?

- Čebulni sirup zoper kašelj: sesekljamo šest čebul in v loncu dodamo 170 gramov medu. To dve uri kuhamo nad paro in sproti mešamo. Ohlajen sirup uživamo v rednih presledkih.

- Porov sirup proti kašlju: pol kilograma pora skuhamo v pol litra mleka, ohladimo in zmešamo v mešalniku, dodamo kilogram žajbljevega medu in štiri žlice mletega janeževega semena. Uživamo 3 krat na dan po eno žlico.

- Vonjanje hlapov prerezane čebule odpravlja nahod in blaži astmo. Skuhana čebula in pomešana z medom zdravi kašelj. Na masti prepraženo čebulo kot topli obkladek damo na prsi.

- Čebulni sirup brez kuhanja zoper nahod in kašelj: čebulo narežemo na rezine, potresemo s sladkorjem in pustimo 24 ur, da se izcedi sok. Pijemo 3 do 5 krat po eno do 2 žlički na dan.

- Česnov sirup: 5 strokov česna zdrobimo in zmešamo s petimi žličkami sladkorja; zavremo z malo vode, precedimo in pijemo večkrat na dan.

- Čebulni napitek zoper gripo: narezano čebulo damo v vročo (ne vrelo) vodo, pustimo čez noč; naslednje jutro dodamo limonin sok in spijemo.

- Pri astmi in bronhitisu naredimo tople obkladke iz zeljnih listov. Liste segrejemo v topli vodi in ovijemo s krpo.

- Sveži sok iz paprike zoper vnetje grla in žrela: v mešalniku zmeljemo papriko, korenje in peteršilj, iztisnemo sok in pijemo dvakrat na dan po pol deci.Blogs
Hrana za učinkovitejši imunski sistem

Hrana za učinkovitejši imunski sistem

Dejstvo je, da pri zdravih in aktivnih celicah, ki učinkovito proizvajajo energijo, obstaja veliko manjše tveganje, da pride do infekcije in napadov, kot pri slabih, neučinkovitih in počasnih celicah.

Če malo razmislite o tem, boste uvideli smisel.

Poleg tega naš imunski sistem temelji na celicah, "bojevnikih" našega imunskega sistema. Tako kot pri vseh celicah, je tudi učinkovitost celic "bojevnikov" neposredno povezana z njihovo sposobnostjo prepuščanja hranljivih snovi v celico in izločanja odpadkov iz nje.

* Vse to pa je neposredno povezano s celičnimi ovojnicami – membranami.

 

Prvi korak

V prvi vrsti je potrebno celicam omogočiti vse pomembne hranljive snovi, ki podpirajo zdravje in učinkovito delovanje celične ovojnice.

Lipidi in steroli v polnovrednih žitaricah ter Omega-3 maščobne kisline v ribah imajo bistveno vlogo pri sestavi in delovanju celične ovojnice in same celice.

Vključevanje več polnovrednih žitaric z neobdelanimi otrobi in rib v prehranjevanje, ter vsakdanje uživanje dodatkov prehrani Tre-En-En žitnih koncentratov in Omega-3 predstavlja odlično rešitev za doseganje te nujne potrebe.

Fitonutrienti (hranilne snovi rastlinskega izvora) imajo močan vpliv v biokemiji našega imunskega sistema.

Številni fitonutrienti so zaščitne hranljive snovi in imajo aktivno vlogo pri preprečevanju nastanka bolezni. Drugi fitonutrienti pa medsebojno delujejo neposredno z imunskim sistemom in tako vplivajo na njegovo moč.

Karotenoidi so popolni primer bistvenih fitonutrientov, ki uravnavajo delovanje imunskega sistema.

 

Drugi korak

Zato je drugi korak usmerjen v omogočanje celotnega spektra karotenoidov vsak dan, saj le-ti uravnavajo delovanje imunskega sistema.

V sadju in zelenjavi se nahaja najpopolnejši spekter antioksidantov za dvig imunskega sistema. To so snovi, ki sadju in zelenjavi dajejo intenzivne barve: rdeča, zelena, rumena, vijolična itd.

Uvrščamo jih v maščobah topne karotenoidne snovi in v vodotopne flavonoidne snovi.

Prva skupina so Karotenoidi, ki delujejo kot naravni spodbujevalci imunskega sistema.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA) je v raziskavi, ki jo je objavilo v The American Journal of Clinical Nutrition, ugotovilo, da karotenoidi, če jih uživamo skupaj, v obliki »karotenoidnega kompleksa«, močno sinergično učinkujejo na dvig imunskega sistema.

Že samo v 20 dneh rednega uživanja skupka karotenoidnih snovi se imunski sistem okrepi za 37%, poveča pa se tudi število imunskih celic.

Druga skupina so v vodi topne flavonoidne snovi ( barvila živil, ki so vijolično obarvana).

Te ščitijo naš vodni del telesa, ter zavirajo razvoj virusov in sposobnost pritrjevanja bakterij zlasti v sluznici sečevoda in mehurja.

 

Najlažji način zavedanja pomembnosti dobrega prehranjevanja na imunski sistem je spoznanje, da ima pomanjkanje kateregakoli bistvenega vitamina ali minerala vedno za posledico oslabitev imunskega sistema.

Pravzaprav je oslabljen imunski sistem, še vedno eden prvih znakov pomanjkanja določene hranljive snovi.

 

Tretji korak

Zato je tretji korak namenjen krepitvi temeljev vašega imunskega sistema, hkrati pa svojemu telesu ponudite vse bistvene hranljive snovi, ki jih potrebuje.

Formula IV predstavljata odličen način, da to naredite. Ta izdelek omogoča pravšnjo količino in raznovrstnost hranljivih snovi, zaradi katerih vaše telo in imunski sistem lahko delujeta najboljše.

 

Razumeti moramo tudi, da snovi iz hrane, če bi jih jemali posamezno, nimajo enakega učinka, kakor če delujejo skupaj, torej sinergično.

Če bi uživali na primer samo borovnice ali samo korenje, bi vseeno zboleli.

Pomembno je torej uživati raznovrstno zdravo, polnovredno hrano in sestaviti popolnoma uravnotežen obrok.

Če tega ne zmoremo, uporabimo ustrezno naravno biokompatibilno prehransko dopolnilo.   


     Poglej več ...