Pomoč ob obolenju dihal

  • December 12, 2023
  • 446
  • 0
  • 0

  • Pomoč ob obolenju dihal

Pomoč ob obolenju dihal

Dihalne težave delimo v 3 skupine:
- kronične obstruktivne pljučne bolezni, npr. astma, bronhitis in emfizem
- poklicne pljučne bolezni, mdr. azbestoza in pnevmokonioza.
- okužbe zgornjih in spodnjih dihal, npr. gripa, prehlad, sinuzitis, pljučnica in tuberkuloza

VZROKI
Okužbe dihal, ki so ali blage ali zelo nevarne, povzročajo predvsem virusi in bakterije, ki se naselijo v dihalnih poteh. Sposobnost telesa, da premaga te okužbe, je odvisna od imunskega sistema, starosti, prisotnosti ali odsotnosti drugih bolezni in od kajenja.
Vzroki kroničnih obstruktivnih bolezni so številni. Kronično vnetje pljučnega tkiva, značilno za astmo, lahko npr. sprožijo pelod, dražljive snovi v zraku in telesna vadba. Propadanje pljučnega tkiva, ki je posledica emfizema, nastane zaradi kajenja ali prirojene encimske napake.
Poklicne pljučne bolezni nastanejo zaradi preobčutljivosti posameznika za snovi na delovnem mestu ali zaradi vdihovanja določenih tujih snovi, kot so azbestna vlakna, premogov ali silicijev prah (povzroča silikozo).

SIMPTOMI
- Piskanje in dihanje z naporom
- Kašelj in izkašljevanje sluzi
- Mrzlica in vročina
- Utrujenost

Dihalne težave lahko spremljajo:
- hitro dihanje in hiter utrip
- kratka sapa
- bolečine v prsnem košu
- blag glavobol
- splošna utrujenost
- simptomi prehlada: izcedek iz nosu, vneto žrelo in kihanje.

POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:
- prehlad ali kašelj trajata več kot 7 ali 10 dni in se ne izboljšata z zdravili v prosti prodaji.
- imate občutek napetosti v obrazu, pritisk za očmi, pocejanje v žrelo in slab vonj.
  To so znaki sinuzitisa.
- kašljate že dalj časa, izkašljujete obarvano sluz ali imate kratko sapo.
  To so lahko znaki bronhitisa, emfizema ali pljučnega raka.
- imate visoko vročino (nad 38,5 °C), mrzlico, bolečine v prsnem košu in kašelj s krvavkastim izpljunkom. To so lahko znaki pljučnice ali druge resne bolezni.
- tako težko dihate, da ste zaskrbljeni; težko dihanje povzročajo mnoge bolezni.

DIAGNOSTIČNI POSTOPKI
Zdravniki za opredelitev bolezni dihal uporabljajo številne diagnostične postopke in preiskave, mdr. rentgensko slikanje prsnega koša, druga slikanja pljuč, računalniško tomografijo (CT), analize vzorcev izpljunka in teste pljučne funkcije.
Kadar potrebujejo specifične podatke, uporabijo invazivne preiskave. S plinsko analizo arterijske krvi (PAAK) npr. določijo koncentracijo kisika in ogljikovega dioksida v krvi; s pljučno biopsijo dobijo vzorce, ki jih pregledajo pod mikroskopom.
KONVENCIONALNA MEDICINA
Če imate bakterijsko okužbo dihal, vam bo zdravnik predpisal ustrezen antibiotik. Pri prehladu, sinuzitisu in akutnem bronhitisu se boste bolje počutili, če počivate v postelji, pijete veliko tekočine, zvečate vlažnost zraka v prostoru (ali
inhalirate pa in jemljete zdravila proti vročini in bolečinam. Če kadite, vam bo zdravnik svetoval, da nehate. Pri kroničnih obstruktivnih boleznih, kot sta astma in emfizem, pomagajo inhalacijska zdravila. Za poklicni pljučni bolezni azbestozo in silikozo ni učinkovitega zdravljenja, razen da prekinete izpostavljenost snovem, ki dražijo dihala tudi pasivnemu dimu, in če kadite, da nehate.
ALTERNATIVNI NAČINI
Alternativni načini zdravljenja pomagajo lajšati simptome dihalnih težav. Aromaterapevt ali zeliščar vam lahko svetujeta eterična olja in zelišča za masažo in parne inhalacije, ki zmanjšajo kongestijo in umirijo vnetje. Strokovnjak kitajske medicine lahko priporoča akupunkturo, akupresuro ali številna kitajska zelišča. Homeopati za dihalne težave predpisujejo široko paleto zdravil.
Zdravniki se večinoma strinjajo, da z zdravo prehrano in pravilnimi prehranjevalnimi navadami imunski sistem okrepite in ohranite zdravega.
Poskusite priporočene dnevne odmerke z:
- vitaminom A – bolje karotenaidov, ki so predskupina vitamina A in so močni antioksidanti,
- kombinacija: s flavonoidi in česnom
- kombinacija: z vitaminom kompleksa B ter mineraloma cinka in selena,
- vitaminom D,
- vitaminom C,
- vitaminom E,

ZDRAVLJENJE DOMA
Okužba dihal običajno traja od 7 do 10 dni. V tem času je najboljši način, da olajšate simptome, počitek v postelji, pitje veliko tekočin, večja vlažnost zraka ali vdihavanje pare ter zdravila proti vročini in bolečinam.
In kaj pri obolenju dihal in dihalnih poti (pri prehladu, kašlju, gripi, senenem nahodu) lahko naredite sami?
- Čebulni sirup zoper kašelj: sesekljamo šest čebul in v loncu dodamo 170 gramov medu. To dve uri kuhamo nad paro in sproti mešamo. Ohlajen sirup uživamo v rednih presledkih.
- Porov sirup proti kašlju: pol kilograma pora skuhamo v pol litra mleka, ohladimo in zmešamo v mešalniku, dodamo kilogram žajbljevega medu in štiri žlice mletega janeževega semena. Uživamo trikrat na dan po eno žlico.
- Glavo zelja sočimo, dodamo med, skuhamo, precedimo in uživamo po osem žlic na dan.
- Vonjanje hlapov prerezane čebule odpravlja nahod in blaži astmo. Skuhana čebula in pomešana z medom zdravi kašelj. Na masti prepraženo čebulo kot topli obkladek damo na prsi.
- Čebulni sirup brez kuhanja zoper nahod in kašelj: čebulo narežemo na rezine, potresemo s sladkorjem in pustimo 24 ur, da se izcedi sok. Pijemo 3 do 5 krat po eno do 2 žlički na dan.
- Česnov sirup: 5 strokov česna zdrobimo in zmešamo s petimi žličkami sladkorja; zavremo z malo vode, precedimo in pijemo večkrat na dan.
- Čebulni napitek zoper gripo: narezano čebulo damo v vročo (ne vrelo) vodo, pustimo čez noč; naslednje jutro dodamo limonin sok in spijemo.
- Pri astmi in bronhitisu naredimo tople obkladke iz zeljnih listov. Liste segrejemo v topli vodi in ovijemo s krpo.
- Sveži sok iz paprike zoper vnetje grla in žrela: v mešalniku zmeljemo papriko, korenje in peteršilj, iztisnemo sok in pijemo dvakrat na dan po pol deci.


dihala

Napiši komentar

Note: HTML ne bo preveden!

Sorodni izdelki


Naravni C vitamin

Naravni C vitamin

Naravni C vitamin Naravni C vitamin ALL-C  Nič sintetičnega! Ne vsebuje GSO - gensko spremenjenih organizmov.  Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladil. Vseb..

22.15€

Naravni D vitamin kompleks

Naravni D vitamin kompleks

Naravni D vitamin kompleks Naravni D vitamin kompleks Vegan D Nič sintetičnega! Ne vsebuje GSO - gensko spremenjenih organizmov. Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladil...

19.03€