Otrok dobi, kar zaužije mati

  • April 04, 2021
  • 318
  • 0
  • 0

  • Otrok dobi, kar zaužije mati

Otrok dobi, kar zaužije mati

Dokazano je, da se količina omega-3 maščobnih kislin, ki jih uživa mati, neposredno odraža na količini omega-3 maščobnih kislin, ki jih absorbira plod.1
Ko se dojenček v maternici začne oblikovati, se organi razvijajo zelo hitro in primerna količina omega-3 maščobnih kislin je nujna za ustrezen razvoj možganov in oči.1

Kako omega-3 maščobne kisline prispevajo k ustreznemu delovanju možganov in oči pri fetalnem razvoju?

Osredotočimo se na oči.
Omega-3 maščobne kisline so vgrajene v membrano fotoreceptorjev v naši mrežnici. To pomeni, da med vsemi maščobnimi kislinami, ki so prisotne v naši očesni membrani, predstavljajo dolgoverižne omega-3 približno 60% od skupnih maščobnih kislin.2

DHA je najpomembnejša dolgoverižna omega-3 maščobna kislina za dobro delovanje možganov in oči novorojenčka ter prispeva k normalnemu delovanju oči in možganov.1

Da bi imele koristi od dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin, je priporočljivo, da nosečnice in doječe matere zaužijejo približno 230-340 g rib na teden, kot je predlagano v Smernicah za prehrano 2015–2020 (2015 – 2020 Dietary Guidelines For Americans.)1-3

Ob priznavanju pomembne vloge omega-3 maščobnih kislin v fetalnem razvoju so številne študije poskušale raziskati koristi prehranskega dopolnjevanja omega-3 maščobnih kislin pri nosečnicah in doječih materah.

V eni od raziskav, ki je ocenjevala učinke tega dopolnjevanja s celotnim odmerkom približno 2,5 grama omega-3 maščobnih kislin, je bilo ugotovljeno, da je vnos omega-3 maščobnih kislin pozitivno vplival na rezultate, povezane z razvojnimi procesi otrok in izpostavljene so bile razlike v razvoju.4

Prehransko dopolnjevanje z omega-3 maščobnimi kislinami med nosečnostjo lahko doprinese številne prednosti, saj se potrebe v tem obdobju povečajo. Vnos hranilnih snovi je namreč potrebno zagotoviti ne le nosečnici, ampak tudi plodu, ko so v teku razvojni procesi možganov, oči in vseh ostalih organov.1
Vse to kaže na pomembnost uživanja omega-3 maščobnih kislin in njihovo povezanost z razvojnimi izidi pri otrocih.

Spremembe v otroštvu so hitre in vznemirljive – poveča se motorični razvoj in uveljavi prehranski model - nato pa sledi adolescenca... 

REFERENCE

1. Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7. doi:10.3945/an.111.000893
2. Birch DG, Birch EE, Hoffman DR, Uauy RD. Retinal development in very-low-birthweight infants fed diets differing in omega-3 fatty acids. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1992;33(8):2365-2376.
3. US Department of Health and Human Services; US Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. Washington, DC; 2015. https://health. gov/dietaryguidelines/2015/. Accessed May 30, 2018.
4. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003;111(1):e39-e44. doi:10.1542/peds.111.1.e39

nosečnost

Napiši komentar

Note: HTML ne bo preveden!

Sorodni izdelki


Naravna OMEGA 3 kapsule

Naravna OMEGA 3 kapsule

Naravna omega 3 kapsule Naravna omega 3 kapsule SALMON OIL Plus Nič sintetičnega! Ne vsebuje GSO - gensko spremenjenih organizmov. Ni dodanih sintetičnih arom, barvil, sladi..

39.74€