Ustna higiena in zdravje srca

  • May 05, 2021
  • 16
  • 0
  • 0

  • Ustna higiena in zdravje srca

Ustna higiena in zdravje srca

Ste morda vedeli, da je ustna higiena lahko povezana s tveganji za srce in ožilje?

Ta vpliv je pogosto zanemarjen. Ustna higiena ne služi zgolj zdravju zob in ustne votline, temveč je povezana z vašim celotnim organizmom. Paradontitis je kronično vnetje obzobnih tkiv, ki povzroči odmik dlesni in posledično izpadanje zob. Ko je ustna higiena nezadostna, se lahko preko krvnega obtoka vnetje postopoma seli po organizmu in povzroča težave v drugih notranjih organih, kot so srce, jetra in ledvice.

V eni zadnjih raziskav po podatkih Danskega združenja – DANCOS (Danish Nationwide Cohort), ki je bila opravljena na več kot 17.600 osebah, je bilo ugotovljeno (v primerjavi s skupino 83.000 - kontrolni vzorec povprečne populacije), da so imeli tisti z diagnozo paradontitisa znatno več obolenj srca in ožilja ter višjo smrtnost. Njihovo tveganje za težja in nenadna obolenja srca in ožilja je bilo višje za 50% ter 100 do 170% večjo verjetnost za potek bolezni s smrtnim izidom.1


Drži torej, da je pomembno skrbeti za ustrezno ustno higieno: ne poskrbimo le za ohranjanje lepega nasmeha, temveč pomembno zmanjšamo tveganje tudi za druga kronična vnetna obolenja.

REFERENCE

1. Hansen GM, et al. Relation of Periodontitis to Risk of Cardiovascular and All-Cause Mortality (from a Danish Nationwide Cohort Study). Am J Cardiol. 2016 Aug;118(4):489-93. 

Napiši komentar

Note: HTML ne bo preveden!